Charlotta Kronblad forskar om digitalisering inom juristbranschen

Juristbranschen har knappt förändrats på 200 år, men nu har digitaliseringen inom affärsjuridiken tagit fart på allvar. Charlotta Kronblad, doktorand på Chalmers TME, ska följa utvecklingen i realtid. Målet: att granska hur affärsmodellerna påverkas - och se vem som fångar vinsten när branschen effektiviseras.  
En stängd kultur och en sluten värld, där advokatbyråerna länge har kunnat göra stora vinster på sina traditionella timprismodeller. Fram tills nu.

När Charlotta Kronblad - ekonom, jurist och numera doktorand på Chalmers TME - tecknar en bild av den bransch hon forskar på, gör hon det med en rejäl dos egen erfarenhet i ryggen. I flera år har hon följt affärsjuridikens utveckling, först på advokatbyrån Mannheimer och Swartling, och därefter som jurist på AB Volvo. En sak står klar: branschen utmanas allt mer av förändringar i omvärlden.

Skälen är flera. Nya juristbyråer poppar upp och ger de stora, etablerade byråerna konkurrens. Internet har gjort rättskällor som lagtexter, domar och olika publikationer lättillgängliga, och kunderna blir allt mer juridiskt medvetna.

Läs fortsättningen av artikeln på Chalmers.se >>