Etiopien bygger kemikompetens med hjälp av Chalmers

Sedan 1996 har Kemi och kemiteknik bidragit till att modernisera kemiforskningen i Etiopien. Det har lett till att ett modernt laboratorium för organisk syntetisering byggts upp på Addis Ababa University (AAU) och unga etiopier har utbildats inom modern organisk syntetisering.

Det började med ett samarbete mellan fysiker på Linköpings universitet och på University of Addis Ababa, stödda av International Science Program på Uppsala universitet. När de behövde kompetens inom materialkemi kom Mats Andersson, då forskare på Chalmers och Wendimagegn Mammo från University of Addis Ababa med i projektet. Tillsammans med sina kollegor ville Wendimagegn Mammo börja arbeta främst med polymera material med elektriskt ledande förmåga som kan användas till dioder, solceller, transistorer osv, vilket var precis vad Mats Andersson forskade inom.

Läs hela artikeln och intervjun med Mats Andersson  Wendimagegn Mammo >>

På bilden: Doktorand Birhan Alkadir Abdulahi och Docent Ergang Wang samarbetar i ett projekt där grafen används som ledande material i solceller.

Mer i ämnet:
Kemi och kemiteknik i grafensamarbete med Addis Ababa University
Solceller med grafen som ledande material är målet med nya treåriga samarbetsprojektet mellan Kemi och kemiteknik och Addis Ababa University.